Sevärdheter på Påskön

På Påskön finns det bara en by. Det är Hanga Roa, där i stort alla öns invånare bor. Byn har två huvudgator och består därefter av ett antal smågator. De flesta i invånarna i byn lever på turismen och man tas emot med stor gästfrihet när man kommer in till byn. Här finns en del hotell och restauranger. Sevärdheterna i byn är, förutom byns egen charm med svajande palmer, byns museum Museo Antropológico Sebatián Englert. Här kan man ta del av allt som finns känt om Påsköns historia och kultur och man får en minnesvärd resa genom tiden av museets imponerande utställning.

Utanför byn hittar man en hel del sevärdheter och då framförallt arkeologiska fynd. I Ranu Raraku hittar man en av öns mest populära sevärdheter. Här finns det ett stort antal stenskulpturer som aldrig kom ned till havet, direkt uthuggna från berget. Det är en imponerande syn att se de väldiga skulpturerna som så uppenbart har en del av Påsköns historia men som man inte har kunnat förklara ännu.

På flera platser runt om på ön hittar man flera platåer med mäktiga monument uthuggna och byggda i sten. Förutom att platåerna ger en fantastisk utsikt över ön och Stilla havet har många platåer även en hel del mystiska grottor i omgivningarna. Om man besöker Ana Te Pahua får man uppleva en grotta gjord av flytande lava från den närbelägna vulkanen.

Ett besök vid vulkankraterns i Rano Raraku hittar man vid mynningen det stenbrott där de mäktiga statyerna höggs ut direkt ur lavastenen. När de var färdiga skulle de transporteras flera kilometer för att placeras där de står idag. Hur detta gick till är även det en bevarad hemlighet och torde ha krävt en del då vissa statyer kan vara så höga som upp till 20 meter. Vid stenbrottet hittar man även nästan 400 statyer som av något skäl inte har blivit helt klara.

Påskön har även vackra stränder på ön där man kan sola och bada i riktig Söderhavsmiljö. Vid stränderna finner man även dykskolor där man både kan lära sig att dyka men även hyra utrustning. Dykningar arrangeras och man får uppleva vackra korallrev och ett rikt fiskliv.

Om man besöker Påskön i början på året får kan man delta i Påsköns årliga festival. Under festivaldagarna samlas alla för att dansa och sjunga. Festivalen består av många olika tävlingar som bland annat sång och dans tävlingar. Man väljer även ut årets drottning som de manliga öborna sedan ska visa sig värdig att äkta.

Ett besök upp på någon av Påsköns tre vulkaner rekommenderas varmt. Här får man ta del av en fantastisk utsikt och en oerhört vacker natur som sänker sig ned i vulkanområdet.