Resa och bo på Påskön

Då Påskön ligger 370 mil från fastlandet är enda sättet att ta sig till Påskön med flyg eller båt. Det går flyg från bland annat Santiago i Chile eller Pampas i Argentina. Flygtiden är c:a 5 timmar. Från Sverige går det att flyga till Santiago och där byta flyg för den sista sträckan till Påskön. Fyra gånger per vecka går det flyg från Chile till Påskön.

Du kan även boka en kryssning som stannar på Påskön. Detta är dock ett dyrt alternativ för ett relativt kort stopp. Kryssningarna kostar från 35.000 kr per person och utgår oftast från Sydamerika. Vanligast är dock att priset ligger på över 100.000 kr och sträckningen är en del av ”World Cruise”. Oftast är stoppet 1-2 dagar vilket är i kortaste laget när du är på en så unik plats. Kryssningsbolaget ordnar bussturer så att du får se de häftigaste platserna. Fördelen med en kryssning är dock att du får besöka andra exotiska och otillgängliga öar i Stilla havet. Med en kryssning går det också att kombinera ett besök av Påskön och att få åka i Panamakanalen.

För att resa runt på Påskön kan man hyra bil, motorcykel eller häst. Det kan vara ganska skönt att kunna utforska ön i eget tempo och med egen resrutt. Ön är på den längsta sträckan endast 30 kilometer så det är inga långa avstånd. Däremot är vägarna inte av bästa kvalité.

På ön finns inga tåg eller bussar. Däremot finns det taxi som man kan hyra för utflykter eller sina resor på ön.

Även om ön inte är stor finns en hel del boende man kan hitta på ön. Det billigaste boende är att hyra ett rum hemma hos någon invånare. Detta kan man finna direkt på flygplatsen alternativt inne i byn. Det är ett spännande och informationsrikt sätt att bo men det krävs att man kan hantera det lite sociala umgänget som kan uppstå till de man bor hos.

I byn Hanga Roa finns också ett flertal hotell. Man kan finna allt från enklare rum till hotellrum med hög standard. Priserna börjar runt en 150 kr per natt och kan stiga rejält beroende på standard och säsong.

Det finns även ett flertal pensionat av enklare standard där man kan hitta en hyfsat boende till rimligt pris. Pensionaten är familjeägda och ofta ingår även frukost i rumspriset. Ett annat billigt boende man kan finna är vandrarhemmet Tekena Inn. Vandrarhemmet ligger i direkt anslutning till huvudgatan vilket gör att man har nära till händelsernas centrum, oavsett om det rör sig om dagliga utflykter eller om man rör sig runt i det levande men dock begränsade nöjesutbudet nattetid.

På Påskön kan man också hitta campingplatser. På campingplatserna kan man hyra tält mycket billigt och sova ute i den märkligt tysta naturen. För boende på campingplatser krävs inga bokningar och det brukar även finnas gott om platser under den årliga festivalen.

Vill man annars vara säker på att hitta boende runt den årliga festivalen är det bäst att försöka boka hotell i god tid innan man reser. Festivalen är välbesökt och många turister besöker ön under dessa dagar och då kan boende vara svårt att hitta på plats.